View Single Post
Old 06-10-2010, 05:24 AM   #21
Orbete
Contender
ESB Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 679
vCash: 500
Default Re: eROU - Boxul Romānesc/Romanian Boxing - eROU

...Continuarea


“Noi sīntem prea obişnuiţi pe repede īnainte”

- Cum vezi diferenţele sociale dintre Canada şi Romānia: oamenii, viaţa, ritmul?
- Canada ar trebui să stea pe loc cel puţin vreo 20 de ani pentru ca Romānia să ajungă la nivelul ei. Noi sīntem mult prea obişnuiţi pe repede īnainte, acolo lumea e mult mai relaxată, există un mers firesc al lucrurilor. Lumea e mai bună acolo. Sufleteşte, chiar. Văd asta cīnd ies pe stradă şi mă recunoaşte cineva. Mă felicită şi īmi strīnge mīna. Atīt. La noi, oamenii sīnt mult mai agresivi, aproape că impun persoanelor publice un anumit comportament: să dai autograf şi să faci poză oricīnd, oriunde, oricum, chiar şi cīnd eşti la masă, cu mīncarea īn gură. Nu pot să spun că nu mă bucură, că nu mă flatează, dar sīnt anumite momente īn care aceste situaţii ar putea fi evitate. La Montreal aceste lucruri nu se īntīmplă.

- Totuşi, cīnd eşti acolo, simţi că-ţi lipseşte ceva, īn mod fundamental, din Romānia?
- Am cercul meu de prieteni acolo, iar dacă ne e dor de Romānia, găsim şi restaurante, şi magazine, şi distracţie romānească. Mi-e dor, īnsă, de familie, de cei dragi. Asta nu se poate compensa. Dar cīnd plec, mă gīndesc: plec pentru două luni şi jumătate, apoi mă īntorc. Singur mă īncurajez că am un lucru de făcut şi trebuie să-l fac, īncerc să nu mă las copleşit de dor. Rămīn romān īn cele din urmă şi probabil că mă voi īntoarce aici, īnsă nimic nu este sigur, nu avem de unde să ştim ce ne rezervă viitorul. Acum urmează să aplic pentru cetăţenia canadiană. Aţa mă trage acasă pentru ca sīnt romān, dar nu ştiu cum vor evolua lucrurile.

- Te-ar tenta ca, după retragerea din box, să pui bazele unei afaceri?
- Cu toţii ne gīndim că, dacă ai resursele necesare, e bine să-ţi pui bazele unei afaceri care să-ţi asigure un trai lipsit de griji. Fac box de aproape 20 de ani, aşa că dacă aş iniţia ceva, probabil că ar fi īntr-o zonă legată de sport.

“Frumuseţea e trecătoare”

- Cum ai convinge o femeie că un meci de box e mai interesant decīt o cină romantică?
- Sīnt lucruri diferite. E frumos să ieşi cu iubita la o cină romantică. Un meci de box, īnsă, e un lucru care trebuie să placă unei femei. Şi asta chiar se īntīmplă. Jumătate din spectatorii din sală sīnt femei…Mulţi vin pentru spectacol. Doar 10% īnţeleg cu adevărat despre ce e vorba acolo.

- Ce apreciezi la o femeie?
- Cred că frumuseţea nu contează foarte mult. Mă interesează mai mult interiorul, caracterul, simplitatea, bunul simţ. Frumuseţea e trecătoare. Te căsătoreşti, faci copii, te mai īngraşi, nu mai eşti fotomodel. Din dialog şi respect se construieşte o căsnicie frumoasă.

- Ai timp să te gīndeşti la īnsurătoare?
- Nu e o problemă de timp. Poate, peste o lună, īntīlnesc femeia potrivită şi, peste două luni, gata, o duc la altar.

- Va fi o romāncă sau o canadiancă?
- Inima şi sentimentele nu ţin de naţionalitate.

“Nu-mi place să ies īn faţă”

- Eşti un om foarte discret. E felul tău natural de a fi sau e o calitate pe care ai dobīndit-o prin natura meseriei?
- Nu mi-a plăcut niciodată să ies īn faţă. Cred că educaţia m-a făcut să fiu aşa, şi e cumva de īnţeles. Experienţa de viaţă o acumulezi īn timp şi faci diferenţa īntre ceea ce e bine şi ceea ce e rău. Cu toţii greşim, dar de cele mai multe ori īncerc să iau deciziile bune, eu pentru mine, fără să implic pe altcineva, fără să mă las influenţat, dar şi fără să mă bat cu pumnii īn piept.

- Ai accepta să fii imaginea unui brand? Ţi s-a propus?
- Da, sīnt imaginea unui lanţ de restaurante din Montreal, 52 de restaurante sportive, īn care se transmit şi meciurile mele. Totodată, sīnt şi imaginea unui brand de maşini, Aquila, cu care am semnat un contract pentru doi ani. Mai am cīteva proiecte şi aici īn Romānia, dar, deocamdată, nu este nimic definitivat.

“Cel mai inteligent cīştigă”

- Mă uit la mīinile tale mici, cu degete lungi şi subţiri, de pianist, şi nu pot īnţelege cum poţi administra cu ele acele lovituri aiuritoare…
- Boxul e o artă īn care nu contează muşchii ci ceea ce faci. Cel mai inteligent cīştigă. Trebuie să-ţi simţi adversarul, să prevezi fiecare mişcare a lui.

- Cum poţi să rezişti īn ring 11 sau chiar 12 runde?
- Dacă eşti un simplu sac de box, nu rezişti. E vorba de un efort fizic susţinut, de strategie şi multă luciditate. Dacă poţi să controlezi meciul, e foarte uşor să duci lupta pīnă la capăt.

- Care a fost cel mai greu meci din cariera ta de pīnă acum?
- Primul meci cu Andrade, din punct de vedere tactic. Pentru că nu are o tactică, e un buldozer, un om foarte agresiv, venea din toate părţile, schimba garda. Nu aveai cum să-l intuieşti. Nu are o strategie, e un īncasator.

- Cīt de mult te pot influenţa stratageme ce ţin de limbajul trupului? Un zīmbet te poate deturna?
- Aceste lucruri se īntīmplă foarte des. Sīnt cazuri īn care poţi să-i fi aplicat o lovitură cumplită, iar el să-ţi zīmbească. Acest lucru s-a īntīmplat la ultimul meci cu Miranda. Īţi zīmbesc ironic, īţi fac cu ochiul, sīnt bravade sau reguli ale jocului de care trebuie să fii conştient. Cu toţii le folosim mai devreme sau mai tīrziu.

Codul secret: “Orgasm!”

- La meciul cu Miranda, părinţii tăi au fost prezenţi īn sală.
- Au zburat pentru prima oară cu avionul peste Ocean.

- Ce ţi-au adus de acasă?
- Cīte o sticlă de vin de la Pechea. Doar asta le-am cerut. Dar după meci, mama mi-a făcut toate bunătăţile cu care mă obişnuieşte acasă.

- Cum a reacţionat mama ta la meciul cu Miranda?
- L-a “văzut” cu spatele. N-a putut să se uite.

- Ce īnseamnă “orgasm” īn codul tău secret?
- Antrenorul meu, Stéphane, mi-a spus că, atunci cīnd īmi voi face adversarul KO, pentru prima oară, prin upercut la bărbie, voi simţi o plăcere vecină cu orgasmul. Cīnd strigă “orgasm” īn timpul unui meci, ştiu că am de expediat un upercut de stīnga īn barbă.

- Cu Miranda, ai avut orgasm?
- Da, cīnd l-am văzut īntins pe jos, am simţit ceva asemănător!

- Ce se aude īn legătură cu viitorul tău meci, despre care premierul Boc promitea că se va ţine īn Romānia?
- Aş veni cu mare drag să boxez īn Romānia dar, deocamdată, promisiunile au rămas doar simple promisiuni.

Odată īncheiat “rechizitoriul” am ieşit cu toţii la o şedinţă foto. Lucian Bute şi-a decapotat maşina, a dat drumul la nişte hip-hop, şi-a pus ochelarii de soare şi a pozat răbdător, galant şi prietenos, ca un manechin profesionist.

Interviu realizat de Ana Maria Tatu şi Gabriela Hurezean
Orbete is offline  Top
Reply With Quote